Bij welke organisatie je ook binnenloopt, duurzame inzetbaarheid staat al op de kaart of ze willen er werk van maken. Waarom willen organisaties werk maken van duurzame inzetbaarheid? En wat heeft loopbaancoaching met duurzame inzetbare medewerkers te maken?

Een belangrijke reden voor organisaties om werk te maken van duurzame inzetbaarheid is dat de pensioengerechtigde leeftijd stijgt. Daarnaast zijn er een aantal ontwikkelingen die maken dat je als organisatie nu al werk moet maken om ervoor te zorgen dat medewerkers de pensioengerechtigde leeftijd op een goede manier halen. De vele veranderingen in digitalisering en robotisering vragen steeds andere kennis en vaardigheden van medewerkers. Ook hoge werkdruk en fysieke belasting zorgen voor een hoog verzuim. Om dit allemaal in goede banen te leiden, maken organisaties nu werk van duurzame inzetbaarheid.

Maar wat is duurzame inzetbaarheid? Volgens Bijzonder Hoogleraar Vitaliteitsmanagement Tinka van Vuren betekent duurzame inzetbaarheid dat medewerkers in staat zijn om gezond, productief en met plezier hun werk kunnen en willen uitvoeren. Om dit te kunnen doen geeft zij aan dat er drie pijlers zijn om duurzaam inzetbare medewerkers te hebben, namelijk:

  1. Werkvermogen, dat wil zeggen de mate waarin medewerkers fysiek, psychisch en sociaal in staat zijn om te werken
  2. Vitaliteit, dat wil zeggen de mate waarin medewerkers zich energiek, veerkrachtig, gemotiveerd voelen en het werk met doorzettingsvermogen doen
  3. Employability, de mate waarin medewerkers kansen hebben en mogelijkheden ervaren om met plezier aan het werk te komen en aan het werk te blijven.

En wat blijkt? Medewerkers die nu werk maken van hun duurzame inzetbaarheid maken optimaal gebruik van hun talenten, zitten op de juiste plek, leren een leven lang en ervaren werkgeluk.

Een van de dingen die je kunt doen om duurzaam inzetbaar te blijven is coaching zoals loopbaancoaching. We leggen dit uit aan de hand van de volgende casus.

Zo hebben we iemand begeleidt in het In vijf stappen fluitend naar je werk programma, die we in deze casus voor het gemak Lieke noemen. Lieke werkt parttime als Verpleegkundige. Ze heeft 3 kinderen op de basisschool, een man die fulltime werkt en een huishouden dat ze draaiend moet houden. Ze houdt alle ballen in de lucht, maar loopt zichzelf daarbij enorm voorbij. Haar hoofd zit vol en eigenlijk is alles te veel. Ze denkt dat dit komt door de hoge werkdruk en vraagt zich af of ze nog wel als Verpleegkundige moet blijven werken of dat ze het roer totaal moet omgooien. Wanneer we informeren naar het sociaal leven van Lieke dan heeft ze dat niet meer, want ze is altijd moe.

In het programma horen we dat ze de overtuiging heeft dat ze altijd voor een ander moet klaar staan, haar kinderen, haar man, de patiënten. Daar is ze goed in. Maar iets vergeet ze. Ze ziet het zelf niet. Maar door de gesprekken komt ze erachter: ‘ze vergeet zichzelf’. Ze is gaan onderzoeken wat zij nodig heeft. Door met haar man hierover te praten; weer op zoek te gaan naar de verbinding met hem en zijn hulp in te schakelen in het huishouden, komt er ruimte en tijd voor zichzelf. Ze is weer oude hobby’s gaan oppakken. Zo wandelt ze, schrijft ze weer en is er weer tijd voor een goed boek.

Voor haar werkvermogen betekent dit dat ze helemaal niet meer weg wil uit het ziekenhuis. Door meer tijd voor zichzelf in te zetten om weer op te laden, heeft ze weer nieuwe energie gekregen. Nu blijkt dat het ziekenhuis toch wel een fijne werkgever is en dat er veel mogelijkheden zijn. Wel wil ze nog iets doen aan haar ploegendiensten en het werken in het weekend. Want door het programma beseft ze dat ze meer tijd in het weekend wil besteden aan haar gezin. Ze wil dus nog wel een betere balans tussen werk en privé.

Voor haar vitaliteit betekende dit dat Lieke weer energiek en veerkrachtig is. Ook door haar waarden en haar innerlijke drijfveren op een rijtje te hebben gezet, weet ze weer wat haar motiveert om haar werk te doen en om een volgende stap te kunnen zetten.

Wanneer we kijken naar de employability van Lieke, dan heeft ze haar talenten op een rij gezet, ze is zich bewust van haar persoonlijke missie en weet wat ze moet doen om dat te bereiken wat ze wil, weet wat ze belangrijk vindt in werk en leven. Door haar kinderen is ze erachter gekomen dat haar werk privé balans anders is geworden dan toen ze nog geen kinderen had. Ze is destijds haar werk blijven doen, omdat ze in dit werk veel kan betekenen voor haar patiënten. Dat maakt dat ze voor nu ervoor heeft gekozen om niet haar werkervaring als Verpleegkundige aan de kant te zetten wat ze voor dit programma nog wel wilde. Sterker nog, ze wil graag een volgende stap zetten binnen het ziekenhuis. Mogelijk een andere afdeling binnen het ziekenhuis waar ze wel in dagdienst kan werken. Lieke vindt het belangrijk, nu dat haar kinderen nog jong zijn, om weekenden aan het gezin te besteden.

Na een paar maanden belt Lieke ons weer. Ze heeft een andere baan gevonden in het ziekenhuis, op een andere afdeling in dagdienst. Een mooi resultaat voor zowel Lieke als voor het ziekenhuis die een goede medewerker op een goede manier kunnen behouden. Zo blijft Lieke op een goede manier duurzaam inzetbaar voor het ziekenhuis. En Lieke… Die maakt nu optimaal gebruik van haar talenten, zit op de juiste plek, leert weer nieuwe vakinhoudelijke taken en ervaart werkgeluk.

FLUITEND heeft als missie meer mensen fluitend naar het werk. Wij nemen de drie pijlers van duurzame inzetbaarheid mee in het programma van ‘In vijf stappen fluitend naar je werk’. FLUITEND is daarmee vaak onderdeel van duurzaam inzetbaarheidsprogramma’s van diverse organisaties.

 

En… Wat doet u om uw medewerkers duurzaam inzetbaar te houden?