Inmiddels bestaat de transitievergoeding alweer zo’n 8 maanden. Deze vergoeding is door de overheid in het leven geroepen voor ex-werknemers om de transitie naar een nieuwe baan te vergemakkelijken. De transitievergoeding is bedoeld voor outplacement, het zoeken naar een andere baan of (om)scholing. Wat zien we in de praktijk? Wordt deze vergoeding daadwerkelijk ingezet om de transitie naar een nieuwe baan te vergemakkelijken? We gaan op onderzoek uit.  Maar eerst even de belangrijkste informatie over de transitievergoeding voor je op een rij.

Informatie over de transitievergoeding

Transitievergoeding

Sinds 1 juli 2015 is de ontslagvergoeding komen te vervallen en is de transitievergoeding van kracht. De meeste ex-werknemers die twee jaar of langer in dienst zijn, komen in aanmerking voor een transitievergoeding bij ontslag. De voorwaarden voor een transitievergoeding zijn:

 • het ontslag moet uitgaan van de werkgever. Zelf ontslag nemen levert dus niets op!
 • het ontslag is geen gevolg van ernstige verwijtbare gedragingen van de werknemer
 • het ontslag houdt geen verband met faillissement of het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.

Hoogte transitievergoeding

Over het algemeen geldt dat de hoogte van de transitievergoeding afhankelijk is van het loon, de leeftijd en het aantal jaren dat bij de werkgever is gewerkt. Voor de eerste tien dienstjaren, is de transitievergoeding een derde maandsalaris per dienstjaar. Vanaf tien dienstjaren bedraagt de vergoeding een halve maandsalaris per dienstjaar, of een maandsalaris per dienstjaar als werknemer 50 jaar of ouder is. Die laatste verhoging geldt overigens niet als de werkgever minder dan 25 werknemers in dienst heeft. Het maximale bedrag dat je voor de transitievergoeding kunt ontvangen is € 75.000 bruto.

Let op: er zijn altijd uitzonderingen die afwijken van wat gebruikelijk is. Vraag dit altijd goed na bij een juridisch adviseur of bij je HRM afdeling.

2 soorten kosten aftrekken van de transitievergoeding

Jouw werkgever mag twee soorten kosten aftrekken van de transitievergoeding: transitiekosten en inzetbaarheidskosten.

 1. Transitiekosten zijn volgens de wet “kosten van maatregelen in verband met het eindigen of niet voortzetten van de arbeidsovereenkomst, gericht op het voorkomen van werkloosheid of het bekorten van de periode van werkloosheid van de werknemer.” Je moet hierbij denken aan bijvoorbeeld een outplacementtraject.
 2. Inzetbaarheidskosten zijn volgens de wet “kosten die verband houden met het bevorderen van de bredere inzetbaarheid van de werknemer die tijdens de arbeidsovereenkomst zijn gemaakt”. Hier wordt scholing mee bedoeld waarmee de werknemer meer kans maakt op de arbeidsmarkt. Dus niet gericht op het beter functioneren in zijn huidige werk!

Wat zien we in de praktijk? Wordt de transitievergoeding ook daadwerkelijk gebruikt om de ‘transitie’ naar een nieuwe baan te vergemakkelijken?

Wanneer we navraag doen bij twee Juridisch Bedrijfsadviseurs van verschillende gerenommeerde bureaus dan blijkt dat veel werknemers hun transitievergoeding vooral zien als een zak geld om baanverlies te compenseren en dat dit nog niet zo zeer wordt gebruikt als investering in de transitie naar een andere baan. Ook geven zij aan dat de transitievergoeding nog wordt gezien als de oude ontslagvergoeding. Zowel door werkgevers als door werknemers. De transitievergoeding wordt dus veelal gezien en gebruikt als aanvulling op de WW-uitkering.

Daarna voeren we een klein onderzoek uit onder HR Managers in de Zorg en Welzijnssector, Technische sector en bij een personeelsadviesbureau voor het MKB-bedrijf.  Ook zij geven aan dat veel werknemers hun transitievergoeding vooral zien als een zak geld om baanverlies te compenseren. De transitievergoeding wordt inderdaad vaak niet gebruikt als een investering in de transitie naar een andere baan.

De financiële gevolgen (*)

De transitievergoeding komt als bruto bedrag beschikbaar. Als je de transitievergoeding gebruikt voor van werk naar werk begeleiding (outplacement) en/of scholing, dan hoef je geen belasting te betalen. Zodra je de transitievergoeding op je bankrekening ontvangt, moet je over het bedrag (inkomsten)belasting betalen. De Belastingdienst ziet de transitievergoeding als inkomen.

Bij uitbetaling houdt je werkgever de belasting in en maakt de netto transitievergoeding over op je bankrekening. De hoogte van het belastingpercentage hangt af van het totale inkomen, dus je inkomen plus transitievergoeding. De transitievergoeding komt bovenop je inkomen, dus je betaalt een hoog belastingpercentage:

Inkomen in 2016                             Belasting percentage

0 – € 19.922                                       36,55 %

€ 19.922 tot € 66.421                      40,15 %

Meer dan € 66.421                           52 %

(*) Bron: http://www.transitievergoeding.nl/van-werk-naar-werk/belasting.html

Wat heeft het voor gevolgen om de transitievergoeding daadwerkelijk in te zetten om de transitie naar een andere baan te vergemakkelijken?

Naast dat je belastingtechnisch voordeel hebt als jij je transitievergoeding ook daadwerkelijk investeert in je transitie naar een andere baan, kies jij ervoor om de regie van jouw loopbaan in eigen handen te houden. Wie wil er nu niet zelf aan het stuur staan van zijn eigen loopbaan?!

Wanneer je kiest om de transitievergoeding te investeren in outplacement:

 • heb je je weg naar een nieuwe baan versneld, wat jou een kortere werkeloosheidsduur oplevert
 • weet jij wat jouw talenten en competenties zijn
 • weet jij wat voor jou belangrijk is in je loopbaan
 • ben je zelfbewuster en heb je meer zelfvertrouwen
 • weet jij jezelf te profileren op de arbeidsmarkt
 • verklein je de kans op een mismatch naar je volgende baan, omdat je inzicht in jezelf hebt gekregen
 • leer jij technieken om effectief te solliciteren en daarmee kansen te vergroten op de arbeidsmarkt
 • weet jij hoe jij de arbeidsmarkt het beste kunt benaderen.

Wanneer je kiest om de transitievergoeding te investeren in scholing:

 • kun jij een nieuwe richting op gaan in jouw loopbaan
 • vergroot je de kans op een nieuwe baan
 • vergroot jij jouw kansen op een promotie.

Afhankelijk van de hoogte van je transitievergoeding kun je natuurlijk ook investeren in én outplacement én opleiding. Kiezen voor jouw persoonlijke ontwikkeling betekent dat jij gaat voor persoonlijk geluk en succes!

Kijk eens naar deze film en laat je inspireren:

En, durf jij te investeren in jouw persoonlijk geluk en succes? Durf jij het aan?

Over ons

Wij hebben als missie: meer mensen fluitend naar het werk! Meer informatie over ons is te vinden via www.invijfstappenfluitendnaarjewerk.nl. Wil jij meer informatie over onze outplacementtrajecten? Maak geheel vrijblijvend en kosteloos een afspraak met ons.

Peggy Derrez kun je bereiken op 06-34146061 of peggy@invijfstappenfluitendnaarjewerk.nl.

Ilse Keuten kun je bereiken op 06-17175013 of ilse@invijfstappenfluitendnaarjewerk.nl.

En wie weet zien we je op de koffie of thee!